OVER MARVIN

Ik ben ooit het meest dierbare dat ik ‘had’, verloren. Dat krijg ik nooit meer terug.

Om er toch nog ‘de maximale winst’ uit te halen, probeer ik nu te voorkomen dat winnende ondernemers verliezen wat nooit meer te herstellen is. Hun gezondheid.

Ik vertel je er graag meer over.

Het is maandag 17 maart 2014, 13:05 uur. Mijn telefoon gaat af. Mijn tante aan de andere kant van de lijn, met de vraag of ik met spoed naar het Franciscus ziekenhuis in Roosendaal wil komen. Mijn hart sloeg over en ik vreesde meteen het ergste.

Eenmaal bij het ziekenhuis aangekomen werd mijn gevoel bevestigd. Ik stapte met zweethanden kamer 6c binnen (afdeling oncologie), en daar zag ik het ergste wat ik ooit in mijn leven heb gezien: mijn net overleden moeder met mijn vader huilend er naast.

De 12 uitzaaiingen in haar hoofd hadden een hersenbloeding veroorzaakt. En zo verloor ze na een lang ziekbed kansloos de strijd tegen kanker.

Super heftig om je moeder op zo’n ‘oneerlijke’ en harde manier te verliezen. Ze was pas 50. Ik kan het soms nog steeds niet bevatten. En zelfs nu ik het schrijf, schieten de tranen weer in mijn ogen. Maar als er een wijze les is die ik heb geleerd tijdens deze periode is het wel de volgende:

“als je ziek wordt moet je ziek hard werken om je verloren gezondheid terug te winnen,
maar vaak is dit een verloren zaak”

Maar: die gezondheid verlies je natuurlijk niet zomaar. Het klinkt misschien raar en hard uit mijn mond. Maar als gezondheidsprofessional weet ik dat je niet zomaar een ziekte als – ik noem maar wat- kanker ontwikkelt. Om ziekte te ontwikkelen moet je namelijk het volgende structureel doen:

Wekelijks een disbalans tussen stress (energie uitgaven) en herstel (energie inkomsten) creëren. 

Zo simpel is het eigenlijk. Je energiebalans mag niet structureel in de min staan.

Dit was bij mijn moeder wel het geval. En hoe mooi je gezin dan ook is… En hoeveel goede bedoelingen je ook hebt… De natuur straft dit kei- en keihard af. Genadeloos. Of je nou wilt of niet.

En dit is precies wat ik bij veel ondernemers ook zie gebeuren. Ze hebben een zakelijk doel wat ze willen behalen. Een missie. En ze doen er alles aan om dit zakelijke succes te behalen. Zo werken ze hard. Maken ze lange dagen. Zitten ze veel. Slapen vaak kort en slecht. Veel buiten de deur eten en zakelijke afspraakjes. Een wijntje of twee. Of drie. Of een fles. En daarnaast zorgen ze ook nog eens voor alles en iedereen. Maar ze vergeten goed voor zichzelf te zorgen. Ze vergeten hun ik-bv.

Ze eten niet de juiste voedingsstoffen, bewegen weinig en slapen verre van goed. Het lichaam krijgt hierdoor een enorm energietekort, terwijl het wel dagelijks onder hoge stress staat. Te vergelijken met topsport.

Ik noem dit De Dodelijke Cocktail. 

Een disbalans tussen stress en herstel. Meer energie-uitgaven dan inkomsten. Continu gas geven, zonder te remmen. Om zich zelf vervolgens te verdoven met alcohol, drugs, koffie, eten of nog meer werken.

Het resultaat als je deze dodelijke cocktail wekelijks tot je neemt? Een lichamelijk faillissement.

Het lichaam geeft vaak al seintjes dat het onderweg is naar een faillissement. Het begint met wat vermoeidheid en slechtere nachten. Vervolgens wordt je steeds dikker en stijgt je bloeddruk. Vervolgens raak je steeds meer ontstoken, slibben je aderen dicht en ontwikkel je diabetes. Je krijgt last van vage klachten. De prijs die je gaat betalen wordt steeds hoger en hoger. Steeds meer buikvet. pijn in je rug en schouders. Veel scheten. Continu gespannen. Slapeloze nachten. Kort lontje. Misschien zelfs slaapapneu, migraine of depressieve gevoelens. Tot het moment dat je te horen krijgt dat je ongeneeslijk ziek ben. Kanker, hart-en vaatziekten of misschien krijg je wel niets meer te horen omdat er ‘plots’ een bloedprop in je hersenen vast zat.

Maar: het hoeft niet. Je kunt het natuurlijk ook voor een florerend bedrijf & lijf gaan.

Het is mijn missie om mannelijke ondernemers naast hun winstgevende bedrijf ook lichamelijk te laten floreren. Jou slank en toekomstbestendig maken. Zodat je duurzaam kunt winnen in het leven. Duurzaam de beste versie van jezelf kunt zijn. Waardoor je nog meer van waarde kunt zijn. Voor de wereld. En voor je gezin natuurlijk.

En onthoudt: niet ziek zijn is niet hetzelfde als gezond. Tussen die twee zit een wereld van verschil. Wie zijn gezondheid onderaan de prioriteitenlijst heeft, weet één ding zeker: vroeg of laat ga je de prijs betalen. Wacht jij als ondernemer tot dat het te laat is? Om vervolgens alles op alles te zetten om je verloren gezondheid terug te winnen?

Of ga je mij bellen, en gaan we aan de bak?

06-12430221